tvthessalia.gr
A34860d125a050127980c1b1b235984f
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επαναφορά 13ου και 14ου Μισθού στους Δημόσιους Υπαλλήλους: Ο Ρόλος της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας στην Απόφαση του ΣτΕ

Κοινοποίηση

Σημαντική Απόφαση για Επαναφορά Επιδομάτων Δημόσιων Υπαλλήλων

Η αναγκαία επαναφορά των 13ου και 14ου μισθού στους υπαλλήλους του Δημόσιου τομέα εξαρτάται άμεσα από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, καθώς και από την οδηγία 2022/2041, που αφορά την καθορισμένη ελάχιστη μισθοδοσία στην Ευρώπη. Αυτό επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Στην Ολομέλεια έγινε συζήτηση σχετικά με την αίτηση δημοσίου υπαλλήλου που απασχολείται στο Υπουργείο Παιδείας, ο οποίος ζητά να πιστωθεί αποζημίωση για τα επιδόματα εορτών (Χριστουγεννιάτικα και Πάσχα) καθώς και θερινής αδείας για τα έτη 2023 και 2024. Η αίτηση αυτή στηρίχθηκε στην αδικία που προκύπτει από τη μη επαναφορά των επιδομάτων, όπως προϋποθέτει ο νόμος 3205/2003.

Η συγκεκριμένη δίκη διεξάγεται υπό την προεδρία του Μιχάλη Πικραμένου και θεωρείται πιλοτική, κατεννοώντας ότι η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα έχει απηχήσεις για όλους τους μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους της χώρας. Ο εισηγητής, σύμβουλος Επικρατείας Ιωάννης Μιχαλακόπουλος, παρουσίασε μια διεξοδική και τεκμηριωμένη θέση, αναδεικνύοντας όλα τα νομικά ζητήματα που σχετίζονται με την υπόθεση.

Η αίτηση κατατέθηκε από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ., η οποία παρείχε στήριξη στον ενάγοντα δημόσιο υπάλληλο. Ο προσφεύγων υποστηρίζει ότι η παράλειψη επαναφοράς των επιδομάτων εορτών και αδειών παραβιάζει το Σύνταγμα, καθώς συνιστά αντίθεση στις αρχές της ανθρώπινης αξίας και της ισότητας, που προστατεύονται από το Ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Ο προσφεύγων, παράλληλα, επεσήμανε ότι θα έπρεπε να του καταβληθούν τα συγκεκριμένα ποσά, επικαλούμενος τις διατάξεις του ατομικού Εργατικού Δικαίου, εφόσον η Ευρωπαϊκή οδηγία απαιτεί ίση μεταχείριση των εργαζομένων των δημοσίων και του ιδιωτικού τομέα ως προς τον καθορισμό ενός επαρκούς κατώτατου μισθού που να διασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Από πλευράς του Δημοσίου, εμφανίστηκαν οι νομικοί Σταύρος Σπυρόπουλος (αντιπρόεδρος του ΝΣΚ), Γεωργία Παπασάκη και Εμμανουέλα Πανοπούλου, οι οποίοι κατέστησαν σαφές ότι η ΑΔΕΔΥ ζητά επί της ουσίας να νομοθετήσει η Πολιτεία την επαναφορά των δώρων και υπογράμμισαν την αναρμόδια φύση του ΣτΕ για την ανάκληση της άρνησης της Πολιτείας να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση.

Στην εισήγησή του, ο εισηγητής υπογράμμισε ότι η οδηγία 2022/2041 έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο μέσω του νόμου 5163/2024, που όπως αναλύθηκε, περιλαμβάνει και τους δημόσιους υπαλλήλους. Σημειώθηκε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν κινδυνεύουν με λιγότερα δικαιώματα από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, εάν οι αποδοχές τους δεν ανταγωνίζονται αυτές της αγοράς με βάση τις κείμενες συνθήκες.

Η δικηγόρος της ΑΔΕΔΥ υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης επαναφοράς των επιδομάτων για να διασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους δημόσιους υπαλλήλους, καθώς και την παραβίαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της συνταγματικής αρχής της ισότητας, ενώ επισημάνθηκε ότι οι τρέχουσες δημοσιονομικές συνθήκες απαιτούν την επαναφορά τους.

Στην αντίπερα όχθη, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου επισήμαναν ότι το κόστος από την επαναφορά των δώρων θα υπερβεί το 1,37 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, αποκλειστικά από τις μισθολογικές υποχρεώσεις, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της επιβάρυνσης για το Δημόσιο.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, καθιστώντας την αναμονή των δημοσίων υπαλλήλων σε κατάσταση ανυπομονησίας. Σημειώνεται πως εκτός του ΣτΕ, περίπου 500 δημόσιοι υπάλληλοι είχαν συγκεντρωθεί για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην υπόθεση αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σύλληψη Αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. για Υπεξαίρεση και Απάτη σε Βάρος του Δημοσίου

user 3

Γιδόπουλος: Εσωτερικά προβλήματα στην ΑΕΚ και η σημασία του Αλμέιδα

admin

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Οικονομική Ενίσχυση 15,91 εκατ. ευρώ για τους Παράκτιους Αλιείς στην Ελλάδα

user 3