Σημαντική Επιχείρηση κατά της Διακίνησης Μεταναστών στα Βαλκάνια
Μία σειρά από δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών έχει προκαλέσει συναγερμό στην Europol, ιδίως μετά από μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε πέντε μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας, υπό την καθοδήγηση της Εισαγγελίας του Μπουργκάς.
Η επιχείρηση αυτή περιλάμβανε τη συμμετοχή αξιωματικών από Ελλάδα, Ρουμανία και Μολδαβία, ενώ επιπλέον η Europol έστειλε ειδικό προσωπικό επιτόπου για να συνδράμει στην αστυνομική δράση. Το αποτέλεσμα ήταν η σύλληψη 18 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου ενός ιδιαίτερα σημαντικού στόχου, ο οποίος φέρεται να είναι μέλος ενός οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που εμπλέκεται στη διακίνηση μεταναστών σε μεγάλη κλίμακα.
Το δίκτυο χρησιμοποιούσε διάφορα είδη οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων φορτηγών και τουριστικών τροχόσπιτων, προκειμένου να μεταφέρει παράτυπους μετανάστες μέσω των συνόρων. Αυτά τα οχήματα ήταν ειδικά τροποποιημένα με κρυφές θέσεις που είχαν κατασκευαστεί σε χώρες όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Οι κρυφές αυτές θέσεις επέτρεπαν τη γρήγορη και χωρίς ενδιάμεσες στάσεις μεταφορά των μεταναστών, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολη την ανίχνευσή τους από τις αρχές.
Σύμφωνα με τις αρχές, το δίκτυο εκμεταλλευόταν κυρίως ανθρώπους από τη Συρία, οι οποίοι πλήρωναν αρχικά μέχρι 2.500 ευρώ για τη μετάβασή τους από τη Συρία στην Τουρκία. Στη συνέχεια, έπρεπε να καταβάλλουν επιπλέον 5.000 έως 6.000 ευρώ για τη μεταφορά τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το συνολικό κόστος να φτάνει έως 8.500 ευρώ ανά άτομο.
Η στρατολόγηση οδηγών γινόταν κυρίως εντός της Βουλγαρίας αλλά και μέσω διαδικτύου, προσεγγίζοντας ενδιαφερόμενους από τη Μολδαβία και άλλες χώρες. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι βουλγαρικές αρχές εντόπισαν επίσης οκτώ μετανάστες κρυμμένους στο πάτωμα ενός τροχόσπιτου στην Τουρκία.
Η επιχείρηση έφερε στο φως της δημοσιότητας τη χρήση πλαστών εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων ψευδών αδειών οδήγησης από τη Ρουμανία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και πλαστών εγγράφων ταξινόμησης οχημάτων. Από τον Ιούνιο του 2024, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 14 απόπειρες διακίνησης που συνδέονται με το συγκεκριμένο δίκτυο: 8 στη Βουλγαρία, 2 στην Ελλάδα, 1 στη Γαλλία και 3 στην Τουρκία.
Σε πέντε από αυτές τις περιπτώσεις, οι οδηγοί κατείχαν πλαστές άδειες οδήγησης, ενώ δέκα περιστατικά περιλάμβαναν τη χρήση παραποιημένων εγγράφων για τα οχήματα. Για τη μεταφορά χρημάτων, οι διακινητές εκμεταλλεύονταν το άτυπο σύστημα Hawala, ένα παραδοσιακό σύστημα μεταφοράς χρημάτων που είναι δύσκολο να εντοπιστεί, ιδιαίτερα μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας.
Οι έρευνες των αρχών συνεχίζονται με στόχο την πλήρη εξάρθρωση του δικτύου και τη διερεύνηση των ευρύτερων διασυνδέσεων του οργανωμένου εγκλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.