Εκπαίδευση Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
Διήμερο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για Επαγγελματίες Ανάδοχους
Το μεσημέρι της Παρασκευής, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο πρόγραμμα εκπαίδευσης των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων που ανήκουν στους φορείς εποπτείας της επαγγελματικής αναδοχής, στη Λάρισα. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Βασικός στόχος αυτής της επιμόρφωσης είναι η απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτούνται από τους υποψήφιους Επαγγελματίες Ανάδοχους, οι οποίοι πρόκειται να αναλάβουν παιδιά με αναπηρία άνω του 67% ή ψυχικές παθήσεις και/ή σοβαρές ψυχικές αναπηρίες. Η κατάλληλη εκπαίδευση θα τους προετοιμάσει να διαχειριστούν τις ιδιαίτερες ανάγκες αυτών των παιδιών και να προσφέρουν την κατάλληλη στήριξη και φροντίδα.
Στρατηγική Συνεργασία για την Εκπαίδευση
Η επιμόρφωση αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (Υ.ΚΟΙ.Σ.Ο.) και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.). Σκοπός της Σύμβασης είναι η ανάπτυξη Ειδικών Προγραμμάτων Εκπαίδευσης και Διαρκούς Επιμόρφωσης για την Επαγγελματική Αναδοχή, προκειμένου να ενισχυθούν οι γνώσεις και οι ικανότητες των επαγγελματιών στον τομέα αυτό.
Στην εκπαίδευση συμμετείχαν, εκτός από τα στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι από την Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας και το Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης, “Ο Άγιος Στυλιανός”. Η συνεργασία αυτή υπογραμμίζει την κοινή προσπάθεια ανάμεσα στους διαφορετικούς φορείς για την αποτελεσματική στήριξη των παιδιών που χρειάζονται αναδοχή.
Σημαντικές Παρουσίες και Συντονιστικές Δραστηριότητες
Στις εργασίες του προγράμματος εκπαίδευσης παρευρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Εθελοντισμού και Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Ανδριάνα Κομήτσα, καθώς και η διευθύντρια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Π.Θ., κ. Δέσποινα Μάντζιαρη. Την ευθύνη του συντονισμού είχε η προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Π.Θ., κ. Κωνσταντίνα Καλέση.
Η συμμετοχή των ανωτέρω παραγόντων δείχνει το ενδιαφέρον και τη δέσμευση των τοπικών αρχών για την προώθηση της κοινωνικής μέριμνας και υποστήριξης των παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη, αναδεικνύοντας τη σημασία της καλά οργανωμένης εκπαίδευσης στον τομέα της αναδοχής.