tvthessalia.gr
1b57c5f49042212c7b4240a5ea2a10ba no watermark
ΔΙΕΘΝΗΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνές Συνέδριο «Επανεκκίνηση από τη Νίκαια: Εξερευνώντας την Ενσάρκωση και τη Σύγχρονη Θεολογία»

Κοινοποίηση

Διεθνές Συνέδριο για την Επανεκκίνηση από τη Νίκαια

Με αφορμή τη συμπλήρωση 1700 ετών από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, η Ιερά Μητρόπολη Πισιδίας διοργάνωσε ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο στην Αττάλεια της Τουρκίας, στις 6-7 Μαΐου 2025, με τίτλο «Επανεκκίνηση από τη Νίκαια: Η Σημασία της Ενσάρκωσης στη Σύγχρονη Θεολογία». Το συνέδριο αυτό, το οποίο υποστηρίχθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Corpus, εγκαινιάστηκε με ομιλία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος επισήμανε την περίπλοκη φύση της θεολογίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το να μιλάμε για τον Θεό είναι μια επικίνδυνη υπόθεση», και υπογράμμισε την ανάγκη το «πνεύμα της Νίκαιας να αναζωογονήσει το χριστιανικό μήνυμα».

Στο συνέδριο συμμετείχαν 25 ομιλητές από 11 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκών, ποιμένων, διακεκριμένων καθηγητών και νέων ερευνητών, που προέρχονταν από ποικίλες χριστιανικές Εκκλησίες. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο κ. Vural Korkmaz, εκπρόσωπος του Δημάρχου του Δήμου Αττάλειας-Μουράτπασα, καθώς και ο Σεβασμιότατος Μάρεκ Σολτσίνσκι, Αποστολικός Νούντσιος στην Τουρκία και ο Σεβασμιότατος Μάρτιν Κμέτεκ, Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Σμύρνης. Η εκδήλωση αυτή προσέφερε επίσης μια ενδελεχή παρουσίαση της θεολογίας και των αναγκών του σύγχρονου κόσμου.

Το συνέδριο επικεντρώθηκε στη σημασία της έννοιας της ενσάρκωσης του Θεού για τη σύγχρονη χριστιανική θεολογία, μέσω οκτώ θεματικών πάνελ. Αυτά τα πάνελ ερεύνησαν κρίσιμα ζητήματα, όπως η ανάγκη για μυσταγωγική διακήρυξη στην ποιμαντική ζωή, ο εορτασμός και η εφαρμογή του Λόγου του Θεού, η σύνδεση της λατρείας με τη κοινωνική δράση, καθώς και η φροντίδα για τη δημιουργία και την αντίληψη του αγιασμού του κόσμου. Ακόμη, αναζητήθηκαν τρόποι θεολογικής σύνθεσης και η σχέση της ανθρώπινης ύπαρξης με την αιωνιότητα.

Το συνέδριο διεξήχθη σε κλίμα αδελφότητας και οικουμενικότητας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για εμβάθυνση του θεολογικού διαλόγου τόσο μεταξύ της Ορθόδοξης όσο και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, καθώς και με άλλες χριστιανικές κοινότητες. Υπενθύμισε ότι η Σύνοδος της Νίκαιας υπηρέτησε το πνεύμα της χριστιανικής ενότητας.

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή της, Δρ Παντελή Καλαϊτζίδη και τον Αναπληρωτή Διευθυντή, Δρ Νικόλαο Ασπρούλη. Ο Παντελής Καλαϊτζίδης μίλησε για τη «Λειτουργική πράξη και κοινωνική δράση», εστιάζοντας στα στοιχεία της Ορθόδοξης παράδοσης που δικαιολογούν τη σύνδεση της κοινωνικής δράσης με την εκκλησιαστική ζωή. Υπογράμμισε ότι η Ευχαριστία δεν είναι μόνο εικόνα, αλλά και φωνή και δράση του σώματος του Χριστού, το οποίο αποκρίνεται στις κοινωνικές αδικίες, διατηρώντας ταυτόχρονα το ήθος της θυσίας και της αλληλεγγύης.

Ο Νικόλαος Ασπρούλης, σε παρέμβασή του, ανέδειξε τη σημασία της ιστορικής Νίκαιας και την αναγκαία προοπτική των θεολογικών ερωτημάτων υπό το πρίσμα των σύγχρονων προκλήσεων. Αναφέρθηκε σε μια νέα μορφή άσκησης θεολογίας που συνδυάζει την υπαρξιακή διάσταση και αναγνωρίζει την παγκοσμιότητα της θεολογικής σκέψης. Όπως ανέφερε, το ομοούσιο της Νίκαιας «ενώνει βαθιά τον Θεό και τον κόσμο, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της εποχής μας», προσφέροντας διέξοδο από το σημερινό οικολογικό αδιέξοδο.

Η καταγραφή των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμη στο κανάλι YouTube της Μητρόπολης Πισιδίας, ενώ περισσότερες φωτογραφίες του συνεδρίου μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ανατροπή και Νίκη για τον Βόλο: 3-1 την Λαμία στην Κατηγορία Σούπερ Λιγκ

user 3

Θεσσαλία: Αυξήθηκαν τα θανατηφόρα τροχαία το Νοέμβριο

Θεσσαλία: Ημερίδα για το γυναικείο επιχειρείν – Το χάσμα στην αγορά εργασίας και τα προγράμματα της Περιφέρειας

praktiki 4