tvthessalia.gr
063b5f743aa33dec5602bb80f5049c94
ΔΙΕΘΝΗΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνές Συνέδριο Ανθεκτικότητα: Πνευματικές Εμπειρίες και Θεολογικές Προσεγγίσεις στις Ποικιλόμορφες Θρησκευτικές Παραδόσεις

Κοινοποίηση

Διεθνές Συνέδριο για την Ανθεκτικότητα και τις Πνευματικές Πρακτικές

Από τις 29 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 2025, η Πράγα φιλοξένησε ένα σημαντικό Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Resilience: Spiritual Practices and Theological Insights in Different Religious Traditions» («Ανθεκτικότητα: Πνευματικές πρακτικές και θεολογικές προσεγγίσεις στις διάφορες θρησκευτικές παραδόσεις»). Το συνέδριο οργανώθηκε από το Πρόγραμμα «Beyond Security: Role of Conflict in Resilience-Building» («Πέρα από την Ασφάλεια: Ο ρόλος της σύγκρουσης στην δημιουργία ανθεκτικότητας») του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Αναπτυξιακού Ταμείου, σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας του Πανεπιστήμιου του Καρόλου, το οποίο επικεντρώνεται στη Θεολογική Ανθρωπολογία σε διαπολιτισμική προοπτική, καθώς και τις σχολές Προτεσταντικής, Καθολικής και Χουσιτικής Θεολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου.

Θεματικές Εισηγήσεις και Συζητήσεις

Ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα εισήγηση με θέμα «Resilient Striving for Peace and Unholiness of Killing in Orthodox Interpretation of War» («Η άοκνη προσπάθεια για ειρήνη και το ανοσιούργημα του φόνου στην Ορθόδοξη ερμηνεία του πολέμου»). Στην ομιλία του, ανέλυσε το φαινόμενο του εθνοφυλετισμού, το οποίο θεωρεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ορθοδοξίας από την εποχή της κατάρρευσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο Δρ. Καλαϊτζίδης υπογράμμισε ότι η εθνοκεντρική εκκλησιολογία έχει αλλοιώσει την ουσία της εκκλησιαστικής κοινότητας, αντικαθιστώντας την με μια εθνο-πολιτισμική διάσταση. Αυτή η τάση έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, όπως αποδεικνύει η φιλοπόλεμη θεωρία του “Ρωσικού κόσμου”.

Ωστόσο, ο κ. Καλαϊτζίδης ανέφερε και παραδείγματα φωτισμένων ιεραρχών της Ορθοδοξίας, που προβάλλουν τη φιλοσοφία της ειρηνικής συνεύρεσης. Ανάμεσά τους, ο Μητροπολίτης πρώην Όρους Λιβάνου, Γεώργιος Χοντρ, ο μακαριστός Σέρβος Πατριάρχης Παύλος (1914-2009), καθώς και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, οι οποίοι προασπίζονται μια εκκλησία πέρα από εθνοτικά και πολιτικά σύνορα. Αυτή η στάση απορρίπτει τη βία και τον πόλεμο που συχνά διεξάγεται στο όνομα της θρησκείας και προάγει την προοπτική της ειρηνικής συνύπαρξης και του διαλόγου.

Η συμμετοχή στο συνέδριο και οι ομιλίες για ζητήματα που αφορούν την ανθεκτικότητα, την πνευματικότητα και τη θεολογία σε διάφορες θρησκευτικές παραδόσεις παρουσίασαν σημαντικές προοπτικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για συνεργασία και κατανόηση μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Επιχειρηματικότητα και Κοινωνική Ένταξη: Η Συμμετοχή του ΕΕΕΕΚ Βόλου στο Πρόγραμμα Μαθητικής Εικονικής Επιχειρηματικότητας

user 3

Νέα Τραγωδία στο Πακιστάν: Καμικάζι Επιτίθεται σε Σχολικό Λεωφορείο στο Βελουχιστάν, Τέσσερα Παιδιά Χάνουν τη Ζωή τους

user 3

Κατάσβεση Φωτιάς Στο Κτήριο Νέων ΤΕΠ Γενικού Κρατικού Νίκαιας – Αδιευκρίνιστη Η Αιτία Σύμφωνα με Άδωνι Γεωργιάδη

user 3