Δημόσιοι Υπάλληλοι και η Διεκδίκηση του 13ου και 14ου Μισθού
Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα εκφράζουν ελπίδες για την καταβολή του 13ου και 14ου μισθού, πιστεύοντας ότι υπάρχουν τα ανθρώπινα και δημοσιονομικά περιθώρια για την επαναφορά τους. Η κατάργηση αυτών των μισθών είχε συμβεί στα πρώτα χρόνια των μνημονίων και η διεκδίκησή τους έχει επανέλθει στο προσκήνιο, καθώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν αρχίσει να ενημερώνουν το κοινό μέσω συνεντεύξεων και εκδηλώσεων.
Η Σημαντική Δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Χθες, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων πραγματοποίησαν ενημερωτικές συνεντεύξεις σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας, με σκοπό τη διαφώτιση των πολιτών σχετικά με την επερχόμενη πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτή η δίκη έχει κεντρικό θέμα τη διεκδίκηση των 13ου και 14ου μισθών. Στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, η ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας φιλοξένησε συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν τα επιχειρήματα για την επιστροφή αυτών των επιπλέον μισθών.
Δημοσιονομικά Πλεονάσματα και Αιτήματα Επιστροφής
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας, Φίλιππος Κωνσταντινίδης, επισήμανε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για να επανατοποθετηθούν τα δώρα που κόπηκαν το 2012. Το 2019, η ΑΔΕΔΥ είχε και πάλι προσφύγει στο ΣτΕ για να διεκδικήσει τον 13ο και 14ο μισθό, χωρίς επιτυχία, καθώς οι δημοσιονομικοί λόγοι που επικαλέστηκε το δικαστήριο δεν είχαν επιτρέπει την επιστροφή αυτών των δώρων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού, τα δημοσιονομικά πλεονάσματα της κυβέρνησης για το 2024 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με πολλαπλάσια ποσά προγραμματισμένα για το 2025. Αυτό κάνει τις προσδοκίες για επιστροφή αυτών των μισθών πιο εφικτές από ποτέ.
Η Οικονομική Πίεση στους Δημόσιους Υπαλλήλους
Αυτή τη στιγμή, οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα βρίσκονται στους χαμηλότερους μισθούς συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών συνεχώς αυξάνονται, με τον πληθωρισμό να βαίνει ανοδικά. Με μισθούς όπως 900 ευρώ για έναν πρωτοδιόριστο υπάλληλο με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και 780 ευρώ για έναν υπάλληλο με υποχρεωτική εκπαίδευση, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες, ειδικά όταν οι αυξήσεις μισθών φέτος ήταν μόλις 18 ευρώ το μήνα.
Προοπτικές και Αντιδράσεις στην Κοινωνία
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, επισημάνθηκε ότι δημόσιος υπάλληλος με 20 χρόνια προϋπηρεσίας και επίδομα ανθυγιεινής εργασίας λαμβάνει περίπου 1.050 ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντινίδης υπογράμμισε ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων είναι λιγότερος από 700.000, άρα εάν καταβληθούν οι δύο επιπλέον μισθοί, το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, το 25% θα επιστρέψει στο κράτος ως φόρος, ενισχύοντας έτσι την αγορά και την ελληνική οικονομία.
Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται εντός του επόμενου μήνα, και οι δημόσιοι υπάλληλοι διατηρούν τις βάσιμες ελπίδες τους για θετική έκβαση. Επιπλέον, το αίτημα της ΑΔΕΔΥ έχει λάβει στήριξη από τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, γεγονός που τονίζει τη σημασία του ζητήματος.