tvthessalia.gr
F7dd60b39260b8d634c30fe037742e96 L
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιατί τα κανάλια έριξαν «μαύρο» στα exit polls στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2023

Κοινοποίηση

    

Μπορεί οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές να κλείσουν στις 19.00, όμως, αυτή την φορά δεν θα υπάρχουν exit polls με εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα.

Οι αναμετρήσεις των τοπικών εκλογών τα προηγούμενα χρόνια περιλάμβαναν και exit poll στους τρεις μεγάλους Δήμους και την Περιφέρεια Αττικής ή/και την περιφέρεια της Kεντρικής Μακεδονίας.

Όμως, το ότι υπήρξαν διπλές εθνικές εκλογές πρόσφατα με σαρωτική επικράτηση της ΝΔ, λειτούργησε ανασταλτικά για την απόφαση να διεξαχθούν exit poll.

Όπως εξηγούν ειδικοί των εταιρειών δημοσκοπήσεων που λαμβάνουν μέρος σε exit poll, τα χαρακτηριστικά τους διαφέρουν από εκείνα των εθνικών εκλογών.

Στα exit poll των εθνικών εκλογών η επικράτεια αντιμετωπίζεται ενιαία, ενώ στις αυτοδιοικητικές εκλογές για κάθε περιφέρεια ή για κάθε Δήμο θα έπρεπε να σχεδιαστεί ξεχωριστό δείγμα που είναι αρκετά κοστοβόρο.

Με λίγα λόγια, για κάθε περιφέρεια και Δήμο που θα επιλέγονταν θα έπρεπε να υπάρχει ένας μηχανισμός συλλογής αποτελεσμάτων σχεδόν ανάλογος με εκείνον των εθνικών εκλογών.

Έτσι, οι τηλεοπτικοί σταθμοί έκριναν πως δεν θα αναθέσουν την διεξαγωγή exit poll και τα αποτελ΄΄εσματα θα γίνουν γνωστά μετά τις 22.00 – 22.30 το βράδυ με την εκτίμηση των επίσημων αποτελεσμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Λάρισα: Παρουσίαση του βιβλίου “Το Ελληνοβλαχικό ιδίωμα του Κοκκινοπλού”

Μητσοτάκης: Αυξάνεται έως 10.000 ευρώ η πρώτη αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας

Αλόννησος: Παραιτήθηκαν δύο αντιδήμαρχοι και ο γραμματέας του Δ.Σ.