tvthessalia.gr
Augenakis.leut .2222
ΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυγενάκης: Το πρόβλημα της Θεσσαλίας δεν είναι μόνο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό

Κοινοποίηση

Στις 24 Ιανουαρίου η σύσκεψη των εννέα χωρών του νότου της ΕΕ

Σύσκεψη των εννέα χωρών του νότου της ΕΕ, το EUMED-9 θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιανουαρίου 2024 στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας των συγκεκριμένων χωρών, θα συνεδριάσουν για πρώτη φορά, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, που οι χώρες της Μεσογείου βιώνουν σε εντονότερο βαθμό.

«Το πρόβλημα της Θεσσαλίας δεν είναι μόνο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να το προσεγγίσουμε», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του, στο ραδιόφωνο ΣΚΑΙ.

Αιτιολογώντας τη θέση αυτή ο ΥπΑΑΤ είπε, ότι αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία μπορεί να συμβεί, λόγω της κλιματικής κρίσης,  σε οποιαδήποτε περιοχή της Ευρώπης και για το λόγο αυτό η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει μηχανισμούς ή να δημιουργήσει νέους που θα έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τους πολίτες στα κράτη – μέλη που πλήττονται.

Όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης την πρωτοβουλία για τη Θεσσαλία, λόγω των κινδύνων πλημμυρών και ξηρασίας που υπάρχουν, θα τον ακολουθήσει η κυβέρνηση και στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στη Δυτική Ελλάδα.

Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει μηχανισμούς ή να δημιουργήσει νέους που θα έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τους πολίτες στα κράτη – μέλη που πλήττονται, είπε ο κ. Αυγενάκης

Η εξόφληση των αποζημιώσεων

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί, επανέλαβε ότι το ΥπΑΑΤ έχει δώσει 150 εκατ. ευρώ, ως αποζημιώσεις, στους αγρότες, για την απώλεια της φυτικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε ενώ, τόνισε, έχουν εξασφαλισθεί στο σύνολο από τον κρατικό προϋπολογισμό 260 εκατ. Η εξόφληση των αποζημιώσεων, όπως είπε ο υπουργός, είπε ότι θα γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2024. Η κυβέρνηση έχει δώσει συνολικά μέχρι στιγμής μισό δισεκατομμύριο ενώ, όπως είπε, η ανασυγκρότηση της περιοχής αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα προχωρήσει η δωρεάν (κάλυψη 100%) αντικατάσταση των ζώων που έχουν χαθεί και η, επίσης, δωρεάν ανακατασκευή των στάλων που υπέστησαν ζημιές, με επιπρόσθετη δωρεάν μελέτη από το ΓΕΩΤΕΕ.

Για τις παρακάρλιες περιοχές

Για τις παρακάρλιες περιοχές θύμισε ότι βρίσκονται κάτω από το νερό 180.000 στρέμματα. Τόνισε ότι το ΥπΑΑΤ προωθεί την εφαρμογή ειδικού μέτρου. Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί το τεχνικό δελτίο του έργου που θα καθορίζει τις τιμές ενίσχυσης, το οποίο στη συνέχεια θα σταλεί στην ΕΕ προς έγκριση.

Ο Υπουργός, τόνισε ότι δεν πρόκειται για μια υπόθεση που επιλύεται σε λίγους μήνες, αλλά απαιτεί χρόνο. Και υπενθύμισε ότι αναμένεται η παράδοση από την HVA International θα έχει παραδώσει του master plan για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. Ανέφερε, μάλιστα, ότι ειδικά για τους καλλιεργητές γύρω από την Κάρλα η στήριξη από την πολιτεία ίσως χρειαστεί να είναι μακρά, πιθανότατα και διετής.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΥπΑΑΤ, τόνισε ότι συζητώντας με τους πολίτες και με την αποφασιστικότητα που διακρίνει την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό, μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και να επιτευχθεί σύντομα η ανασυγκρότηση και ανάταξη της περιοχής και του πρωτογενούς τομέα, ενώ επισήμανε ότι η Θεσσαλία προσφέρει στην αγροτική οικονομία το 23% της φυτικής παραγωγής και το 18% της ζωικής.

Πηγή: http://www.in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΠΑΣΟΚ για Κασσελάκη: Με τις δηλώσεις για τον Σημίτη αποδεικνύει ότι μέντοράς του είναι ο Πολάκης

Προσκλήσεις για συνεδρίαση των Σχολικών Επιτροπών Αθμιας και Βθμιας

Συναντήσεις γνωριμίας της Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων με αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλίας