Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στην Οξύνεια
Στην παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων Θεοκλήτου και πλήθους πιστών, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στην Οξύνεια του Δήμου Μετεώρων. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια σημαντική στιγμή για την τοπική κοινωνία και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
Το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου έχει συνολικό προϋπολογισμό 765.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλία-ΕΣΠΑ 2014-2020 και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Συνεργασίες με βαριές τεχνικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων υποστηρίζουν τις εγγειονομικές εργασίες μέσω Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ιεράς Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων.
Κατά την τελετή των εγκαινίων, η Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε: «Σήμερα είναι μια μέρα χαράς, όχι μόνο για τη Μητρόπολη και τη μοναστική κοινότητα των Μετεώρων, αλλά και για το Υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική του Υπηρεσία. Η απόδοση ενός αποκατεστημένου μνημείου στους φυσικούς του φορείς δεν είναι απλώς καθήκον και υποχρέωση, αλλά μας γεμίζει με μεγάλη χαρά και τιμή. Ιδιαίτερα όταν το μνημείο είναι χριστιανικό και επιστρέφει στον μοναδικό του ρόλο, η συγκίνησή μας είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς το μνημείο επανέρχεται στον προορισμό του.»
Ανάδειξη και Συντήρηση του Ναού
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην είσοδο της Τοπικής Κοινότητας Οξύνειας του Δήμου Μετεώρων και χρονολογείται από το 1779. Οι εξαιρετικές τοιχογραφίες των Χιοναδιτών ζωγράφων που κοσμούν το εσωτερικό του αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα αυτού του μνημείου, το οποίο το 2000 αναγνωρίστηκε επισήμως ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με ορισμένη ζώνη προστασίας 150 μέτρων.
Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν περιλάμβαναν την αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων του ναού, τη συντήρηση της στέγης με σχιστόπλακες, την αντικατάσταση φθαρμένων ξύλινων στοιχείων και κουφωμάτων, καθώς και την αποκατάσταση του προστώου. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε επίσης στη συντήρηση των τοιχογραφιών και των ξυλόγλυπτων στοιχείων του ναού. Επιπλέον, έχουν εγκατασταθεί νέα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα όπως ηλεκτροφωτισμός, θέρμανση και πυροπροστασία. Εργασίες πραγματοποιήθηκαν και στον περιβάλλοντα χώρο, ενισχύοντας την προσβασιμότητα, ιδίως για τα άτομα με αναπηρία, με ράμπες και ενημερωτική σήμανση σε γραφή Braille.
Αναπτυξιακά Έργα και Πολιτιστική Κληρονομιά
Η Υπουργός Πολιτισμού επιθεώρησε επίσης δύο σημαντικά έργα πολιτισμού στην περιοχή των Τρικάλων, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς. Στο π. κτήριο της Ταξιαρχίας Υποστήριξης (ΤΑΞΥΠ), κοντά στον λόφο του Προφήτη Ηλία, έχει δρομολογηθεί η δημιουργία του Διαχρονικού Αρχαιολογικού Μουσείου Τρικάλων. Το έργο περιλαμβάνει την αποκατάσταση του κτηρίου και τη μετατροπή του σε σύγχρονο μουσείο με όλες τις απαραίτητες υποδομές για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Η κα Μενδώνη τόνισε τη σημασία αυτού του εγχειρήματος δηλώνοντας: «Η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων είναι μεταξύ των ελαχίστων που δεν διαθέτουν αρχαιολογικό μουσείο. Μετά από χρόνια προσπαθειών, το κτήριο της π. ΤΑΞΥΠ παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού το 2021, ανοίγοντας το δρόμο για τις απαραίτητες μελέτες». Ο προϋπολογισμός του έργου, που ανέρχεται σε περίπου 500.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους και μόλις πρόσφατα εντάχθηκε στο ΠΕΠ Θεσσαλία-ΕΣΠΑ 2021-2027 με προϋπολογισμό άνω των 12.000.000 ευρώ.
Κατά την επίσκεψή της στο οθωμανικό συγκρότημα Οσμάν Σαχ, ένα άλλο σημαντικό μνημείο της περιοχής, αναγνωρίστηκε η ανάγκη αποκατάστασης του μνημείου, ώστε να λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος. Οι μελέτες για τη δημιουργία μόνιμης έκθεσης έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και ενδυναμώνονται μέσω κοινοτικών προγραμμάτων.
Η επιτυχία αυτών των έργων αποδεικνύει τη δέσμευση του Υπουργείου Πολιτισμού στην προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενισχύοντας την ταυτότητα και τη μνήμη των τοπικών κοινοτήτων.