Οι Εξελίξεις στην Αξιολόγηση και τη Μονιμότητα στο Δημόσιο
Το ενδεχόμενο της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, στο πλαίσιο μιας μελλοντικής συνταγματικής αναθεώρησης, τέθηκε στο προσκήνιο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα. Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Marc, δύο στους τρεις πολίτες δείχνουν θετική στάση απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη. Η κυβέρνηση, όπως σημείωσε, αναγνωρίζει την ανάγκη για βαθιές τομές στο δημόσιο τομέα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μια από τις κυβερνήσεις που κατανοούν ότι οι συνθήκες δεν παραμένουν σταθερές. Επισήμανε ότι «οι πολίτες, οι οποίοι επί δεκαετίες θεωρούνταν νοικοκυραίοι, φαίνεται να έχουν κουραστεί από την επιρροή που ασκούν οι δυνατές φωνές μικρών μειοψηφιών». Αυτό καταδεικνύει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής και τις υπηρεσίες που παρέχονται από το Δημόσιο.
Αξιολόγηση και Συνταγματική Αναθεώρηση
Ειδικότερα για το ζήτημα της αξιολόγησης στο Δημόσιο, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πάντα υποστηρίξει την εφαρμογή της. «Η αξιολόγηση πρέπει να εφαρμόζεται για όλους, και στο Δημόσιο» επισήμανε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να έχει συνέπειες. Ανέφερε πως το αν αυτές οι συνέπειες θα περιλαμβάνουν την άρση της μονιμότητας, θα εξεταστεί σε κατάλληλο χρόνο, όταν θα συζητηθεί η συνταγματική αναθεώρηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε και παραδείγματα τομών που θεωρούνται αναγκαίες για την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, όπως η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων σε συνδυασμό με την υποστήριξη των δημόσιων, η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και η δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Αναφερόμενος σε προηγούμενες περιόδους, χαρακτήρισε τις αξιολογήσεις επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστά 97% άριστους, ως αναποτελεσματικές.
Η Σημασία της Κοινωνικής Στήριξης
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η κοινωνική στήριξη είναι κρίσιμος παράγοντας για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που προγραμματίζονται. Δήλωσε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, μετά από πάνω από δέκα χρόνια κρίσης, η κοινωνία δείχνει προδιάθεση για αλλαγές. «Οι αποφάσεις θα ληφθούν στην ώρα τους, με προτεραιότητα στη μεσαία τάξη, η οποία ζητά βελτιώσεις στην καθημερινότητά της» κατέληξε.