Άσκηση Πεδίoυ Δασικής Πυρκαγιάς στον Δήμο Νότιου Πηλίου
Στις 22 Μαΐου 2025, θα πραγματοποιηθεί μια σημαντική άσκηση πεδίου που θα αφορά την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2025». Η άσκηση είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα λάβει χώρα στην περιοχή Τρόχαλα της ΔΕ Προμυρίου του Δήμου Νοτίου Πηλίου.
Σκοπός και Σενάριο της Άσκησης
Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει την αντίμετωπιση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς σε πραγματικό χρόνο. Όλες οι εμπλεκόμενες επιχειρησιακές μονάδες θα κινητοποιηθούν για να ανταποκριθούν σε περιστατικά αυτού του είδους. Παράλληλα, θα συμμετάσχουν δυνάμεις της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Μαγνησίας, όπως και από άλλες Διευθύνσεις και ειδικές Μονάδες της Περιφέρειας Θεσσαλίας، όπως η 8η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) και η 10η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε).
Επιπλέον, η άσκηση θα είναι πολυδιάστατη, περιλαμβάνοντας συμμετοχές από Υπηρεσίες και φορείς της Πολιτικής Προστασίας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), το ΕΚΑΒ, τη Διεύθυνση Δασών Μαγνησίας, το Δασαρχείο Βόλου, τη ΔΕΔΔΗΕ Μαγνησίας, το Λιμεναρχείο Βόλου, καθώς και εθελοντικές ομάδες που θα συμβάλλουν στις επιχειρήσεις.
Επικέντρωση στην Ασφάλεια του Πληθυσμού
Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η προστασία του πληθυσμού θα είναι η κύρια προτεραιότητα των διοργανωτών. Θα ληφθούν μέτρα για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή όπου θα εξελίσσεται η πυρκαγιά, όπως και για την προστασία των υποδομών από τυχόν υπαρκτούς κινδύνους.
Στόχοι και Αξιολόγηση της Άσκησης
Ο κύριος στόχος της άσκησης είναι η διαπίστωση, υπό ρεαλιστικές συνθήκες, της επιχειρησιακής ετοιμότητας και επάρκειας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης. Κατά την διάρκεια της άσκησης, θα αξιολογηθεί και η αποτελεσματικότητα των εν λόγω μηχανισμών. Επί πλέον, θα εξεταστεί η διαλειτουργικότητα των διαφόρων φορέων στην διαχείριση των μέσων τους για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, με έμφαση στην προστασία του πληθυσμού.
Θα εξεταστεί ακόμη η ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών πόρων, ο έλεγχος της υλικοτεχνικής υποδομής και η πιθανή ένταξη και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη διαδικασία δασοπυρόσβεσης. Αυτοί οι στόχοι θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών κατά την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο του 2025, διασφαλίζοντας την ασφάλεια όλων των πολιτών και των υποδομών.